FŐOLDALVERSENYRŐLVERSENYKIÍRÁSÚTVONALA MÁTRAREGISZTRÁCIÓEREDMÉNYEKMÉDIA KAPCSOLATTÁMOGATÓK
HU | EN

KERESZTÜL A MÁTRA GERINCÉN

A Mátrabérc Teljesítménytúrát 1987 óta szervezi a Hanák Kolos Turistaegyesület. A túra útvonala, a Mátra főgerincét követve, kelet-nyugati irányban keresztülhalad az egész hegységen. A nyomvonal 99%-ban természetes talajú erdei utakon fut, aminek a 4/5-e tipikus, sok helyen egynyomos gerincút, szerteágazó pompás kilátásokkal. A teljes távot, magyarországi viszonylatban igen nagy, és változatosan eloszló szintemelkedés nehezíti. Ezen adotságoknak köszönhetően, az elmúlt évtizedek során a Mátrabérc, Magyarország egyik leglátogatottabb és legnagyobb presztizsű teljesítménytúrája lett. A túra résztávján (a Kékes-Szurdokpüspöki szakaszon) a Mátrabérccel egyidőben 1991 óta rendezik meg a Hanák Kolos teljesítménytúrát, valamint 2005 óta a Galyatető-Szurdokpüspöki szakaszon a Muzsla teljesítménytúrát.

[Helyi] matra07.jpg  

A VERSENY

A teljesítménytúrának évről-évre egyre többen vágtak neki futva - egymással és önmagukkal versenyezve - a minél jobb időeredményért és helyezésért. A leggyorsabbak rendszerint Magyarország legjobb terepfutói közül kerültek ki, ami komoly értéket jelentett a diadalmaskodóknak. Az utóbbi években, a hazánkban is egyre gyarapodó terepfutó társadalom, egyre növekvő igényt támasztott az igazi terepfutó versenyek létrehozásával szemben. Sokan az Alpokban megrendezett versenyeket - kiemelve a francia és olasz rendezvényeket - tekintették követendő mintának. Sokáig az egyik legkiválóbb adottságokkal rendelkező hazai, természetes útvonalon nem volt lehetőség ilyen versenykörülmények között teljesíteni a távot. Ezt a hiányosságot pótólva, 2010-től a teljesítménytúra útvonalán, külön rendezvényként megrendezett Mátrabérc Trail terepfutó versenyen, már bárki kipróbálhatja képességeit, és futva keresztezheti az ország legmagasabb hegységét. A verseny híre hamar átlépte az ország határait, amit az egyre gyarapodó nemzetközi mezőny jelenléte igazol évről-évre.

[Helyi] matra10.jpg

A terepfutás népszerűsége Magyarországon évek óta nő, ez egyre több új arcot jelent itthon, akik szeretnék megméretni magukat és versenyezni akarnak. Nagyon sokan vannak közülük, akik gondolatban már a Mátra bércein járnak de fizikálisan még nem tartanak ott. Számukra hoztuk létre a Muzsla Trail versenyünket, ami egy rövidebb távon - de arányaiban hasonló nehézségi szint mellett - megadja a lehetőséget arra, hogy a résztvevők belekóstolhassanak a Mátrabérc Trail hangulatába és annak a mindenki által legkeményebbnek titulált szakaszát, a Muzslát együtt futhassák a klasszikus távon indulókkal. 

 

hun_t.jpg